2011. november 1., kedd

Ihlető állatok III. - Hüllőbőrök

A kígyóbőr-imitációs táskák, cipők, ékszerek ma nagyon elterjedtek. De vajon honnan ered ez a divat? A kérdés őszinte.
Méghozzá azért, mert nem tudom elképzelni, hogy az orvvadászat előkerülése előtt eszébe jutott volna egy bennszülöttnek leölni egy krokodilt vagy kígyót azért, hogy aztán bocskort készítsen belőle. Az egyiptomiak a krokodilt szent állatként tisztelték. De vajon egy őserdei indián leölte-e az anakondát, és dicsekedett-e a bőrével a törzs előtt?
Minden esetre, a túlcivilizált európai betört ezekre a területekre, és ő viszont nem csak trófeának gyilkolta az állatokat, hanem igyekezte hasznossá tenni a részeit. (Kompenzáció? Vagy túlmisztifikálom?) Úgyhogy készült kígyóbőr táska és cipő. Ezek a bőrök vékonyak és sérülékenyek, így meg lettek támogatva egyéb alapokkal (általában más állatok bőrével).
A hüllő-motívumok viszont egyértelműen elterjedtek, és ezt tudjuk a keresztény teremtés-történetből, vagy az azték legendákból is, ma is nagyon dekoratív elemek ezek. Mutatok is pár példát.
Kígyós gyűrűm nekem is volt egyszer rég, kislányként, és valami egészen mágikus erőt tulajdonítottam neki. Azt hiszem, ez is mutatja, hogy az állatokhoz kapcsolt sztereotípiák mennyire könnyen meg tudnak jelenni egy öltözetben, stílusban.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése