2012. január 12., csütörtök

Divat & Lakberendezés

Szerintem még mindig sokan gondolják úgy, hogy a két szakmának semmi köze egymáshoz, pedig egyre inkább van. A vizualitáson alapuló szakmák nagy része kezd összefolyni, lassan már egyiket sem lehet önmagában ismerni - és ezzel nincs probléma. Rajzokat és festményeket printelünk pólókra, festővászonra fotókat, és akkor még csak a legkézenfekvőbb összefonódásokról beszéltem, és nem esett szó a bútorihletésű ruhák illetve a ruhaihletésű bútorok széles csoportjáról.








A lakberendezők ma már úgy tekintenek az enteriőr-trendekre, mint a ruhákéra: minimum évente új palettát tárnak elénk, amelyben mindenki megtalálja egyéniségéhez passzolót. Emellett számos ötletet és lehetőséget mutatnak arra, hogy tényleg váltogathassunk kedvünk szerint lakásunk hangulatát, legalább évente egyszer. A változó környezet inspirál!
A lakberendezésben is nagy szerepe van a textileknek, gyakorlatilag ezek színeivel meg tudjuk határozni egy szoba hangulatát - ebből pedig következik, hogy egy hangulatváltáshoz nem kell falat festeni, éppen elég "ruhatárat". Már a kanapé új ruhájával, vagy egy új függönnyel vagy ágytakaróval is megváltoztathatjuk a teret.
Az újrahasznosítás elve, amit amúgy is lelkesen igyekszem terjeszteni itt, a blogban, érvényesül ebben a témában is. Nem szabad lakástextilt kidobni, legfeljebb félretenni rosszabb időkre.
- Variáld a textilek funkcióját! Egy lepedő beillik terítőnek, egy paplanhuzat akár függönynek is, ha pedig végképp elhasználtad, konyharuhának is szétdarabolhatod - de ez már legyen a végső lépés. Inkább csinálj belőlük patchwork-párnát, vagy használd tömőanyagnak. :)
- A szép, színes lakástextilek sokszor sokkal drágábbak, mint az egyszínűek és fehérek, ráadásul nem is lehet minden színt megtalálni. vegyél egyszínűt, és fesd be ruhafestékkel! Mintásban is gondolkozhatsz, remek hangulata lehet egy lakásnak, ahol minden textil batikolt, de egy ügyes sablonnal konkrétabb minták is szóba jöhetnek.
- Minden textilnek több funkciója van. Igen is készülhet függönyből kabát, csipkéből lámpabúra, és kendőből baldachin.

Inspirálásképpen néhány fotó alternatív felhasználásokról, amiket nem nehéz megvalósítani.




A csipkelámpa készítését itt találod, a puff egy nagyobb pulóverből is elkészülhet (kisebből kispárna:)), a kabátot pedig egy függönyből készítettem, ha tetszik, itt szavazhatsz is rá.

2 megjegyzés:

  1. Igen, én is ezt szeretem. De nekem csak fantáziám van, ízlésem nincs, így tudom elképzelni a magassarkú cipő alakú plázát, a rovareszem formájú stadiont, a Duna fölött átívelő estélyi ruhát, amiben három szinten közlekednek a járművek (a többi még titok). Viszont pelenka alakú hinta már van, csak nagyon ronda, mert fekete és műanyag. :D

    VálaszTörlés
  2. A rovarszem formájú stadion szerintem jól nézne ki, én a mostani Stadionban is azt szeretem, hogy olyan, mint egy régi discman.:) Alapvetően azt gondolom, hogy bármit lehet szépen kivitelezni, ha az ötlet jó. Bár nyilván akkor az igazán izgalmas, ha az ötvözés két tárgya valamilyen formában kapcsolatban áll egymással. A fűzős fotel például ezért is a kedvencem, mert ebből a kárpitból tényleg el tudnék képzelni egy estélyi ruhát, a "kisfekete" szekrényben remekül megférnének a kiegészítőim és kisebb ruháim, a szemüveges kanapét pedig pont egy olyan nő lakásában tudom elképzelni, aki ilyet hord. :)

    VálaszTörlés