2011. október 16., vasárnap

Ihlető állatok II. - madarat tolláról

A sketchbook-publikálás és az állatok elemzése folytatódik, tessék tovább olvasni:)
Mindenki látott már - legalább rajzon - amerikai indián törzsfőnököt. Mi a legjellegzetesebb rajta? Nem, nem a szúrós tekintet, és nem is az arcfestékre vagy a medvebundára gondolok épp. Hanem a hatalmas toll fejdíszre, ami egészen a földig ér, ha ül. Csodaszép, mindig is akartam ilyet csinálni magamnak. Egyszer valami farsangra fogok is, legalább a kislányomnak (ha egyszer kisfiam is lesz, neki is).



Az ő kultúrájukban a legjellegzetesebb a tollhasználat. Nem csak fejdíszeket, falidíszeket, szertartási eszközöket is készítettek belőle. Fontos jelképe volt a szellemekkel való kapcsolattartásnak - aki tollat viselt, vagy azzal dolgozott, egyértelműen közeli kapcsolatba került a túlvilággal. Segítségével pedig jósoltak, áldoztak, imádkoztak, tehát bármit, amit egy vallás igényel.
A civilizáltabb területeken főleg díszítésre használták a tollat. Ha láttunk már kalapot tollal az oldalán, ezt tudjuk. Később bross, hajcsat is készült belőle, ma pedig egyre több fülbevalót, nyakláncot is látunk tollal.
A madaraknál azonban nagyon fontos a figurális ábrázolás. Már az ókori Egyiptomban is volt madár alakot öltő isten, és számtalan más madárfaj is kiemelt szerepet kap a különböző kultúrákban - gondoljunk csak a galambra, bagolyra, hattyúra, papagájra, gólyára. Nem egy díszítésen, szobron, mozaikon találkozunk madárábrázolással.
Ma is elterjedtek a madarak figuraként, volt már pávás, hattyús évünk mostanság, az új mánia pedig a bagoly. Természetesen rajtuk kívül találkozunk cinkékkel vagy flamingókkal is, a lista szinte végtelen. Mutatok is pár montázst, mi minden lelhető fel a témában:)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése